Beszámoló a BME és Fenntartó (KIM) közötti tárgyalásról

2023. 10. 19.

Beszámoló a BME és Fenntartó (KIM) közötti 2023. november 15-i tárgyalásról.

A tárgyaláson az alábbi témakörök voltak napirenden:

  • alaptámogatás,
  • energetikai kompenzáció,
  • inflációkövetés,
  •  PPP konstrukciók kiváltása,
  • infrastruktúra-fejlesztés,
  • további kollégiumi férőhelyek kialakítása,
  • hallgatói sport,
  • indikátorok.

1. Alaptámogatás

A BME jövő évi költségvetési támogatása csekély mértékben, 2%-al fog növekedni. Modellváltás esetén a Kormány hatáskörébe tartozik a finanszírozás mértékének meghatározása, így az is megtörténhet, hogy esetleges modellváltás után maradhat a jelenlegi mértékű finanszírozás. A finanszírozás mértékének meghatározásában a KIM-nek nincs hatásköre.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tárgyalásokat folytat a közszférában dolgozók béremeléséről. A KIM ígéretet tett arra, hogy egy esetleges megállapodás esetén a BME-n is emelni fogja a béreket, a béremeléshez biztosítani fogja a szükséges forrásokat. Ugyanez igaz akkor is, ha a minimálbér, illetve a garantált bérminimum emelése is megtörténik.

2. Energetikai kompenzáció

KIM kötelezettséget vállalt arra, hogy az idei évhez hasonlóan, jövőre is biztosítani fogja az energetikai többletkiadások fedezetét.

3. Inflációkövetés

A központi költségvetésben, az állami fenntartású felsőoktatási intézmények esetében nincs fedezet az infláció követésére, ezért a BME ilyen címen többlet forrásra nem számíthat.

4.    PPP konstrukciók kiváltása

A PPP konstrukciók kiváltása csak modellváltás esetén lehetséges, mert a vagyonelemek alapítványnak történő átruházása során a PPP-t ki kell váltani.

5.  Infrastruktúra-fejlesztés

Országos szinten minden beruházás le van állítva, ezért infrastruktúra-fejlesztésre (Goldmann téri laborközpont, épületek felújítása (F, L…), energetikai korszerűsítések) csak az EU források megérkezése után, pályázatokon keresztül lesz lehetőség.

6.  További kollégiumi férőhelyek kialakítása

Hasonlóan az előző ponthoz, csak az EU-s források megérkezése után lesz lehetőség pályázni további kollégiumi férőhelyek kialakítására.

7.  Hallgatói sport

A modellváltott egyetemeken jelentős források állnak rendelkezésre a sport támogatására, de ez a támogatási szerződésben meghatározott kötelezettség-vállalás, így az állami fenntartású egyetemeken ilyen címen nem várható támogatás.

8.  Indikátorok

A Fenntartó három indikátor esetében kért újragondolást, és merészebb terveket:

  • a gazdasági képzéseknél az önköltséges hallgatói létszám,
  • a minőségi publikációk száma,
  • ipari bevételek.

A tárgyalások során a BME vezetése beszámolt a jelenlegi gazdasági helyzetről, és kijelenthető, hogy a BME idei költségvetése terv szerint halad, az Egyetem nincs csőd közeli helyzetben. A BME jövő évi költségvetése a beígért kiegészítő támogatások mellett is teljesíthetőnek tűnik.

Az előző tárgyalásról a Szenátus utolsó ülésen részletesen beszámolt Dr. Czigány Tibor Rektor úr, az ezzel kapcsolatos cikket megosztottuk a megújult honlapunkon is