Itt a Szakszervezeti Hírlevél!

2023. 11. 28.

Mit csinál a Szakszervezet? Mostantól rendszeresen tájékoztatunk mindenkit az aktuális hírekről, információkról kéthetente közzétett hírlevelünkben. Íme az első!

Nő a taglétszám, terjed a Szakszervezeti GY.I.K.

Az őszi hónapokban intenzív tagtoborzó kampányt folytattunk annak érdekében, hogy megnövelve tagjaink létszámát, lehetőségünk nyíljon ún. „Kollektív Szerződés” megkötésére a BME-vel. A Kollektív Szerződés a munkavállalók legfontosabb védőhálója: azt teszi lehetővé, hogy a közalkalmazottakra érvényes jogok közül minél több megmaradjon akkor is, ha a BME kikerülne az állami fenntartásból. Az elmúlt hetekben a BME telefonkönyve alapján igyekeztünk a BME minden munkavállalójához eljuttatni e-mailben a Szakszervezet egyik toborzóanyagát, a „Gyakran Ismételt Kérdések” című összeállítást (GY.I.K., https://fdsz.bme.hu/sites/default/files/hirek/BME-SZAKSZERVEZET-TOBORZO-es-GYIK-Minden-amit-tudni-akartal-rola.pdf), mely segít az olvasónak több szempont alapján mérlegelni, belépjen-e a szakszervezetbe. Ebben az anyagban rámutattunk, hogy a kollégák a belépésükkel segítik és lehetővé teszik, hogy a Szakszervezet elérhesse a Kollektív Szerződés kötéséhez szükséges taglétszámot. Eddigi toborzómunkánk eredményeképpen már majdnem 300 tagunk van, azaz épp a létszámhatáron vagyunk, de nem dőltünk hátra, folytatjuk!

Valóban nő a BME finanszírozása?

Az alábbi ábrán a BME költségvetési forrásainak alakulása látható 2009-től 2021-ig. Az "elemi költségvetés" (narancs színnel) az állami támogatást jelenti, a többit részletesen itt lehet megnézni: https://kancellaria.bme.hu/kozerdeku-adatok/eves-koltsegvetesek

A Fenntartó kommunikációjában rendszeresen az szerepel, hogy az utóbbi években nő az egyetemekre jutó forrás, és hogy ez nem csak a modellváltó intézményekre igaz. Az alábbi diagram látványosan mutatja, hogy ez téves állítás. 2015-2021 között valóban folyamatosan nőttek a BME forrásai, ebben azonban a központi költségvetésből nyújtott finanszírozás (a narancs színnel jelölt összeg) még nominálisan sem emelkedett, hanem lényegében stagnált – illetve egy rövid emelkedés után még csökkent is. Az inflációt is figyelembe véve pedig határozott a visszaesés. Az összképet elsősorban a pályázati bevételek, ebből is leginkább az Európai Uniós források tették jobbá. Ezek épp azok a források (Erasmus, Horizon Europe), amelyekből a modellváltó egyetemek jelenleg ki vannak zárva... Az állam tehát évről évre egyre kisebb hányadát biztosítja a Műegyetem költségvetésének, és bár az egyetem egyre több forrást tud bevonni, az EU-s források csak állami fenntartás esetén garantáltak.
 

A BME Forrásai


 

Toborzó plakátjaink egy jelentős része eltűnt a faliújságokról

Egyetemszerte 40 toborzóplakátot helyeztettünk ki fizetős szolgáltatás keretében szeptember végén az ÉSZI-vel. A plakátokat kreatív önkénteseink tervezték, és a BME-FDSZ finanszírozta nyomtatásukat és a kihelyezés bérleti díját. Csalódottan tapasztaltuk, hogy időközben ezekből 12 darab eltűnt a kifizetett kihelyezési időkereten belül. Felvettük a kapcsolatot az ÉSZI illetékeseivel a probléma megoldása érdekében, illetve javaslatot tettünk annak orvoslására.